idezet_top

 

Cafetéria 2017: mit adjon a munkáltató, hogyan alakítson ki kedvezően adózó cafetéria csomagot? Figyelem: a megszokott elemek jövőre már kedvezőtlenül adózhatnak. Érdemes időben, körültekintően megtervezni a béren kívüli juttatásokat, melyben szívesen leszünk együttműködő partnerük..ONIS consult for the future.

idezet_bottom

 

Cafetéria 2017

  

A kormány elfogadta az új adócsomagot, amely tartalmazza a cafeteria juttatásokra vonatkozó változásokat is. Egyes elemek kikerülnek a kedvezményes adózás alól, de bekerülnek új adómentes vagy kedvezményes adózás mellett adható juttatások. A várhatóan (amennyiben nem lesznek jogszabály módosítások a hatályba lépésig) 2017.01.01-től hatályos szabályozásról Balajthy Brigitta készített összefoglalójában rávilágít a legfontosabb változásokra.

 

A legtöbb munkavállalót érintő juttatások a helyi bérlet és az Erzsébet utalvány is kikerül a kedvezményes adózás mellett adható tételek közül, az utóbbi korlátozás nélkül adható viszont az eddigi 34,51 százalékos adózás helyett 2017 évben már 49,98 százalék közterhet kell a munkáltatóknak fizetniük, ha megtartják ezeket a cafeteria elemeket.

 

Az önkéntes nyugdíj és egészségpénztári befizetések után is a magasabb adózás lép érvénybe, azaz 49,98 százalék adót kell megfizetniük a munkáltatóknak.

 

Megjelenik a készpénz a cafeteriában, ami 100 ezer forintig kedvezményes adózás mellett adható.  A készpénzes juttatás esetében azonban a cafetéria nem használható fel bérkompenzációra, erről nyilatkoznia kell az adózónak.

 

Szintén újdonság a mobilitás célú lakhatási támogatás, ami segíthet azon munkavállalóknak, akik a lakóhelyüktől távol találnak munkát és kénytelenek albérletet fizetni. A feltételek sora hosszú, de sok munkavállalónak segíthet. A juttatás összege nem haladhatja meg a minimálbér 40 százalékát (a foglalkoztatás első két évében), de addig az összegig a munkáltatónak és a munkavállalónak is teljesen adómentes.

 

Az egyik legbizonytalanabb új cafeteria elem az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, melyet nem lehet sem pénzben, sem utalvány formájában nyújtani. Az egészségügyi szolgáltatások körét később határozzák majd meg. Szintén adómentes lesz, de még keveset tudunk róla.

 

 
Cafeteria 2017 összefoglaló(**) Jelölt juttatások együttes összegét is figyelni kell. Együttes összegük 450 000 Ft-ig kedvező adózással adható 34,51 %, e fölötti rész 49,98% közterhet von maga után.

 

Személyes tanácsadójuk készséggel áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségen Balajthy Brigitta, mail: balajthy.brigitta@onisconsult.hu, tel.: 06 1 430 2115.


Fenti tájékoztatásunk nem minősül tanácsadásnak, célja egy általános jellegű tájékoztatás, figyelemfelhívás. ©ONIS Consult

BlogONis

2017-03-08

Mobilitás célú lakhatási támogatás

Az SZJA törvény 2017.01.01-től hatályos rendelkezései a mobilitás célú lakhatási támogatásokról, szigorú feltételek és adminisztrációs kötelezettségek teljesítése esetén a munkáltatók által adómentesen adható juttatási forma lehetőségét kínálják. A juttatást megelőzően körültekintően kell eljárni.

2016-07-17

Cafetréria 2017

A legtöbb munkavállalót érintő juttatások a helyi bérlet és az Erzsébet utalvány is kikerül a kedvezményes adózás mellett adható tételek közül, az utóbbi korlátozás nélkül adható viszont az eddigi 34,51 százalékos adózás helyett 2017 évben már 49,98 százalék közterhet kell a munkáltatóknak fizetniük, ha megtartják ezeket a cafeteria elemeket. Balajthy Brigitta rávilágít a legfontosabb változásokra.

2016-02-07

Telefon használat adóterhei 2016

A vállalkozások működéséhez nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzenek telefonos elérhetőségekkel, legyen ez akár „vonalas” vagy mobil telefon elérhetőség. Aki azt gondolja, hogy a telefon számla nettó összege jelenti a vállalkozás teljes telefon költségét és a felszámított áfa teljes mértékben levonható, annak szomorú hírünk van ez attól függ, de jellemzően NEM. A felmerülő adóterhekkel kapcsolatosan foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Oldal tetejére