KKV tulajdonosok vs adóterhek 2016-ban

 

A rövid összefoglaló áttekintése minden KKV tulajdonos hasznára válhat, mert gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy a vállalkozók nem elég tájékozottak saját jogviszonyukat, adózásukat illetően (társas vállalkozó/munkaviszony/munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony).

 

 

1. MENET – MIT CSINÁLOK A VÁLLALKOZÁSOMBAN, KI VAGYOK ÉN?


Te vagy Ti KKV tulajdonosa(i) vagy(tok) tudod, hogy milyen jogviszonyod van a saját vállalkozásodban és hogyan adózol utána? Ha igen, már ugorj is a következő menethez és becsüld meg magad, mert Te azon kevesek közé tartozol, aki ezzel tisztában van. ……..szóval nem, mivel olvasol tovább:-)

 

A tulajdonos saját vállalkozásában vagy személyesen közreműködik, vagy sem. Amennyiben nem, nincs jogviszony szempontjából sem bejelentési, sem adófizetési kötelezettsége, mint társas vállalkozónak.

 

A személyesen közreműködő tulajdonos több féle feladatot is elláthat saját vállalkozásában, melyek variációi a következők lehetnek:

 1. ellátja a vezető tisztségviselői teendőket (azaz pl. ügyvezető)
 2. ellátja a vezető tisztségviselői teendőket és mellette személyesen is dolgozik (üzletvezető, értékesítő, marketinges, pénzügyes, könyvelő, mérnök, stb.)
 3. nem látja el a vezető tisztségviselői teendőket, de személyesen is dolgozik (üzletvezető, értékesítő, marketinges, pénzügyes, könyvelő, stb.)


2. MENET- A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ


A vezető tisztségviselői megbízatást az alábbi jogviszonyokban lehet ellátni: I. Megbízás, II. Munkaviszony.

 1. MEGBÍZÁS

  A megbízatás megbízási szerződéssel díjazás ellenében, vagy ingyenesen végezhető. Díjazás esetén akkor válik biztosítottá a vállalkozó, ha a minimálbér 30%-át meghaladja havi díjazása. (Lásd a minimálbér 2016. évi hatályos összegét: klikk). A díjazás ellenében végzett megbízás munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt eredményez.

  Ingyenesen vállalt megbízás esetén a személyes közreműködés okán társas vállalkozói jogviszony keletkezik.

 2. MUNKAVISZONY

  A legegyszerűbb eset, ilyenkor „normál” bérezés és adófizetési kötelezettség terheli a vállalkozást. Tipikus kérdés: mennyi legyen a munkavégzés ideje, bérezés, később fogunk erre kitérni.

Honnan tudom, hogy én milyen jogviszonyban látom el a vezető tisztségviselői teendőimet? A társasági szerződésből. Nem mellesleg rendelkezni kell aláírt megbízási, munkaszerződéssel is.

 

Összefoglalva vezető tisztségviselő lehetséges jogviszonyok:

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (díjazás ellenében)

Munkaviszony (csak díjazás ellenében lehet)

Társas vállalkozó

 

 

3. MENET – SZEMÉLYES KÖZREMŰKÖDÉS

 

A vállalkozás tevékenységében részt vállaló tulajdonosra is nagyjából ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a vezető tisztségviselőnél leírtak, azaz elláthatja a feladatokat megbízási jogviszonyban, munkavállalóként.

 

Összefoglalva személyes közreműködés lehetséges jogviszonyok:

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (díjazás ellenében)

Munkaviszony (csak díjazás ellenében lehet)

Társas vállalkozó

 

 

 4. MENET – K.O. vagy most letisztult valami 

 

BlogONis

2017-03-08

Mobilitás célú lakhatási támogatás

Az SZJA törvény 2017.01.01-től hatályos rendelkezései a mobilitás célú lakhatási támogatásokról, szigorú feltételek és adminisztrációs kötelezettségek teljesítése esetén a munkáltatók által adómentesen adható juttatási forma lehetőségét kínálják. A juttatást megelőzően körültekintően kell eljárni.

2016-07-17

Cafetréria 2017

A legtöbb munkavállalót érintő juttatások a helyi bérlet és az Erzsébet utalvány is kikerül a kedvezményes adózás mellett adható tételek közül, az utóbbi korlátozás nélkül adható viszont az eddigi 34,51 százalékos adózás helyett 2017 évben már 49,98 százalék közterhet kell a munkáltatóknak fizetniük, ha megtartják ezeket a cafeteria elemeket. Balajthy Brigitta rávilágít a legfontosabb változásokra.

2016-02-07

Telefon használat adóterhei 2016

A vállalkozások működéséhez nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzenek telefonos elérhetőségekkel, legyen ez akár „vonalas” vagy mobil telefon elérhetőség. Aki azt gondolja, hogy a telefon számla nettó összege jelenti a vállalkozás teljes telefon költségét és a felszámított áfa teljes mértékben levonható, annak szomorú hírünk van ez attól függ, de jellemzően NEM. A felmerülő adóterhekkel kapcsolatosan foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Oldal tetejére