idezet_top

 

Ügyvezetői felelősség a beszámolóval, a könyvvezetéssel és a számviteli politikával kapcsoltosan, oszlassuk el a tévhiteket!

idezet_bottom

 

Ügyvezetői felelősség a 2000. évi C a számvitelről szóló tv. szerint

Miért felelős a vállalkozás képviseletére jogosult személy a 2000. évi C a számvitelről szóló törvény szerint? Szeretnénk eloszlatni minden legendát és szóbeszédet arra vonatkozóan, hogy végül is kié a felelősség a beszámolóval, a könyvvezetéssel és a számviteli politikával kapcsoltosan.

 

1.) A számviteli politika és a számlarend elkészítése


A gazdálkodó képviseletére jogosult személy felelős a számviteli politika elkészítéséért, módosításáért (14.§ (12)),  a számlarend összeállításáért, annak folyamatos karbantartásáért, a naprakész könyvvezetés helyességéért (161. § (4)).

 

2.) Könyvvezetés folyamatossága


A gazdálkodó képviseletére jogosult személy a felelős könyvvezetés folyamatosságáért és helyességéért (162.§ (3)).

 

3.) Az éves/egyszerűsített éves beszámoló elkészítése, tartalma


Az éves beszámoló részét képező mérleget, eredménykimutatást és kiegészítő mellékletet a hely és a kelet feltüntetésével a vállalkozó képviseletére jogosult személy köteles aláírni (20.§ (6)).

Éves beszámolót készítő vállalkozónak üzleti jelentést kell készítenie. Az üzleti jelentést magyarul kell elkészíteni és azt a hely és a kelet feltüntetésével a vállalkozó képviseletére jogosult személy köteles aláírni (95. § (8)).

 

BlogONis

2017-03-08

Mobilitás célú lakhatási támogatás

Az SZJA törvény 2017.01.01-től hatályos rendelkezései a mobilitás célú lakhatási támogatásokról, szigorú feltételek és adminisztrációs kötelezettségek teljesítése esetén a munkáltatók által adómentesen adható juttatási forma lehetőségét kínálják. A juttatást megelőzően körültekintően kell eljárni.

2016-07-17

Cafetréria 2017

A legtöbb munkavállalót érintő juttatások a helyi bérlet és az Erzsébet utalvány is kikerül a kedvezményes adózás mellett adható tételek közül, az utóbbi korlátozás nélkül adható viszont az eddigi 34,51 százalékos adózás helyett 2017 évben már 49,98 százalék közterhet kell a munkáltatóknak fizetniük, ha megtartják ezeket a cafeteria elemeket. Balajthy Brigitta rávilágít a legfontosabb változásokra.

2016-02-07

Telefon használat adóterhei 2016

A vállalkozások működéséhez nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzenek telefonos elérhetőségekkel, legyen ez akár „vonalas” vagy mobil telefon elérhetőség. Aki azt gondolja, hogy a telefon számla nettó összege jelenti a vállalkozás teljes telefon költségét és a felszámított áfa teljes mértékben levonható, annak szomorú hírünk van ez attól függ, de jellemzően NEM. A felmerülő adóterhekkel kapcsolatosan foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Oldal tetejére